Orakel ‘Sparren’
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object

Agenda

Fred Teeven

11-12-2019
11 december

Hoe lang de ex-staatssecretaris nog buschauffeur blijft
Fred Teeven weet niet wat dat is, de status van een ex-staatssecretaris. Hij pauzeert even boven een kop thee. Grijnst. En herhaalt het nog maar eens op dicteersnelheid: ‘Ik weet niet wat dat is, de sta-tus van een ex-staats-sec-re-ta-ris. Misschien wel een leuke quote.’
Hij werd net 60 jaar oud, is nog steeds drie dagen per week buschauffeur en Fred Teeven is van plan dit tot zijn pensioen te blijven.
Eind november organiseerde hij een uitje voor zijn collega-chauffeurs naar de Tweede Kamer. Hing een intekenlijst op in de kantine. Zette er ‘Uitje parlement’ boven. ‘Binnen de kortste keren hadden zich zestig buschauffeurs aangemeld. Ze hebben overal een mening over, hè.’
Buschauffeur worden was ruim een jaar geleden nogal een overgang. De ex-staatssecretaris was tot zijn teleurstelling net gepasseerd als lid van de Raad van State. Eind vorig jaar reed deze krant als eerste met de buschauffeur mee. Een zaterdagmiddag in Haarlem, veel passagiers herkenden hem niet.
Twee weken daarna stapte op een dinsdagmorgen Mark Rutte in zijn bus. ‘Hij zou één ritje mee, maar hij is zes uur blijven zitten.’ Een passagier maakte een foto (‘Mark als blij ei’) en die foto haalde die avond het journaal. Daarna wilden passagiers selfies met Teeven. ‘Maar die zijn nu allemaal wel zo’n beetje gemaakt.’
Wat Teeven ook kan waarderen: als hij bij wedstrijden een bus vol voetbalsupporters richting Arena rijdt. Die zingen dan ‘Fredje bedankt’. Vorig jaar kon hij nog niet veel praten bij het rijden. Nu draait hij zijn eenentwintig meter verlengde bus een stuk relaxter over de weg. ‘Al blijft het oppassen, je hebt zó nieuwe krantenkoppen: ‘Teeven maakt weer brokken’.’
Fred Teeven was ruim voordat het in de mode raakte om ‘buiten je bubbel’ te denken al wat je noemt een eclecticus in leefstijlen. Tussen het chaufferen door loopt zijn adviesbureau nu ‘lekker’. De buschauffeur werd ook voorzitter van een raad van toezicht in de landelijke jeugdzorg én deelnemer aan het tv-spelprogramma Kroongetuige op RTL. En om de maand schrijft hij een column in het Notariaat Magazine.
De laatste maanden volgt Fred Teeven het debat voor het kinderpardon op de voet. Als staatssecretaris zette hij in 2012 een tijdelijke, nog relatief soepele regeling voor een kinderpardon in elkaar. ‘Van alle aanvragen is toen 85 procent toegewezen. En het was van meet af aan de bedoeling dat het definitieve pardon daarna strak zou worden dichtgespijkerd met strengere voorwaarden.’ Die komen ook van hem.
Hij voelt zich nog steeds verantwoordelijk. Constateert dat alles werkt ‘zoals het was bedoeld’. Een reeks talkshows belde hem de laatste tijd om over Lili en Howick en de documentaire van Tim Hofman te praten. ‘Maar ik ga mijn opvolger daarbij niet voor de voeten lopen.’
En dat hij rechtlijnig is, is zo ook wel duidelijk. Volmaakte buschauffeur, dat wel. ‘Een rechtlijnig buschauffeur en een soepele ondernemer’, maakt hij er zelf van.
En de politiek? ‘Dat is echt helemaal over.’
Bron: De Volkskrant, Margriet Oostveen, 21 december 2018

Studiereis 2020

01-04-2020
01 april

We gaan op ontdekkingstocht in het Noorse Bergen.Tijdens deze reis naar Noorwegen kom je terecht in een land dat voor een kwart wordt bedekt door bossen - de rest bestaat uit bergen, rivieren en meren.
Bergen, de stad tussen de zeven bergen, is de tweede grote stad van Noorwegen en ligt aan de westkust van Noorwegen. Vanuit deze stad brengen we zeker een bezoek aan de spectaculaire fjorden en ervaren we waarom Noorwegen een van de meest duurzame landen ter wereld is. 

Studiereis Tallinn-Helsinki

12-09-2018
12 september

Het Orakel brengt ons in september naar Talinn en Helsinki!
Onze begeleider Pim van den Berg (jaja…) heeft een al voorreis gemaakt en geeft ons onderstaande mee:
‘Estand is één van de meest bijzondere geheimen van Europa. Een verborgen parel. Een land aan de kwetsbare grens met Rusland met  1.3 miljoen mensen.
Wij stappen met elkaar in de meest bijzondere Middeleeuwse stad die Europa kent.  Anton Pieck’s inspiratie ligt hier overal op straat. Tegelijkertijd is de Estlandse samenleving digitaal de meest geavanceerde van de wereld. Het land kent het grootste aantal start ups per capita van Europa. Skype, TransferWise, GrabCAD zijn allemaal change breakers die in Estland zijn ontstaan. Van alles wat de overheid aan dienstverlening ontwikkelt, gaat 99% online. Innovatie en kennisoverdracht begint hier al in de wieg.
Na aankomst starten wij in de slaapkamergemeenschap van Lasmamea. Een buitenwijk van Talinn met een stedenbouwkundige “grid” waardoor wij van verbazing van onze busstoel zullen vallen. Megasupers in een afwisselend beeld van een enclave waar de 120.000 inwoners vooral Russisch spreken. Zowel de Nederlandse Ambassade als de Chief Technology Officer van Estland zullen ons in het Parlementsgebouw van de prachtige binnenstad verwelkomen. Zonder das… Deze zijn overigens nu druk bezig met de voorbereidingen voor het Staatsbezoek van Willem en Maxima  in Juni.
Binnen de vestingmuren vergapen wij ons aan de schoonheid van de ambachtelijke details en de culinaire spitsvondigheden. Op de fiets verkennen wij Food en binnenstedelijke vernieuwing. We zien de mooiste viswinkel die ik ooit in de wereld heb mogen ontdekken. Wij lunchen tijdens een 2-uur durende boottocht naar Helsinki met een snelheid van 40 km per uur.
Aangekomen in Helsinki maken wij kennis met een andere ingetogen parel van bijzonderheid. Helsinki. De noordelijkste miljoenen metropool van de wereld. De stad zelf heeft 650.000 inwoners. De basis van Stockmann. Een giga-warenhuis met een bijzondere foodafdeling. 
Overdekte markten met een aanbod waardoor je moeilijk je geldbuidel in je zak kunt laten zitten.. Een fietstocht door het DNA van de stad en een rondleiding door een bijzonder  winkelcentrum gerund door Marcel Kokkeel ( ex-Ahold) en nu CEO van Citycon. Een ontwikkelaar van grootschalige centra, foodanchored,  Giga-Supers met de meest vreemde concurrentieverhouding die de wereld kent.
Abattoirs, architectuur, aardappelen en nog veel meer voordat wij met inspirerende indrukken weer huiswaarts vliegen.’
Vluchttijden: 
Wo 12 September vertrek 10:20 uur Schiphol, aankomst Tallinn om 13:40 uur
Vrij 14 September vertrek 18:10 uur Helsinki, aankomst Schiphol 19:45 uur