Orakel ‘Sparren’
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object

Agenda

Fred Teeven

11-12-2019
11 december

Hoe lang de ex-staatssecretaris nog buschauffeur blijft
Fred Teeven weet niet wat dat is, de status van een ex-staatssecretaris. Hij pauzeert even boven een kop thee. Grijnst. En herhaalt het nog maar eens op dicteersnelheid: ‘Ik weet niet wat dat is, de sta-tus van een ex-staats-sec-re-ta-ris. Misschien wel een leuke quote.’
Hij werd net 60 jaar oud, is nog steeds drie dagen per week buschauffeur en Fred Teeven is van plan dit tot zijn pensioen te blijven.
Eind november organiseerde hij een uitje voor zijn collega-chauffeurs naar de Tweede Kamer. Hing een intekenlijst op in de kantine. Zette er ‘Uitje parlement’ boven. ‘Binnen de kortste keren hadden zich zestig buschauffeurs aangemeld. Ze hebben overal een mening over, hè.’
Buschauffeur worden was ruim een jaar geleden nogal een overgang. De ex-staatssecretaris was tot zijn teleurstelling net gepasseerd als lid van de Raad van State. Eind vorig jaar reed deze krant als eerste met de buschauffeur mee. Een zaterdagmiddag in Haarlem, veel passagiers herkenden hem niet.
Twee weken daarna stapte op een dinsdagmorgen Mark Rutte in zijn bus. ‘Hij zou één ritje mee, maar hij is zes uur blijven zitten.’ Een passagier maakte een foto (‘Mark als blij ei’) en die foto haalde die avond het journaal. Daarna wilden passagiers selfies met Teeven. ‘Maar die zijn nu allemaal wel zo’n beetje gemaakt.’
Wat Teeven ook kan waarderen: als hij bij wedstrijden een bus vol voetbalsupporters richting Arena rijdt. Die zingen dan ‘Fredje bedankt’. Vorig jaar kon hij nog niet veel praten bij het rijden. Nu draait hij zijn eenentwintig meter verlengde bus een stuk relaxter over de weg. ‘Al blijft het oppassen, je hebt zó nieuwe krantenkoppen: ‘Teeven maakt weer brokken’.’
Fred Teeven was ruim voordat het in de mode raakte om ‘buiten je bubbel’ te denken al wat je noemt een eclecticus in leefstijlen. Tussen het chaufferen door loopt zijn adviesbureau nu ‘lekker’. De buschauffeur werd ook voorzitter van een raad van toezicht in de landelijke jeugdzorg én deelnemer aan het tv-spelprogramma Kroongetuige op RTL. En om de maand schrijft hij een column in het Notariaat Magazine.
De laatste maanden volgt Fred Teeven het debat voor het kinderpardon op de voet. Als staatssecretaris zette hij in 2012 een tijdelijke, nog relatief soepele regeling voor een kinderpardon in elkaar. ‘Van alle aanvragen is toen 85 procent toegewezen. En het was van meet af aan de bedoeling dat het definitieve pardon daarna strak zou worden dichtgespijkerd met strengere voorwaarden.’ Die komen ook van hem.
Hij voelt zich nog steeds verantwoordelijk. Constateert dat alles werkt ‘zoals het was bedoeld’. Een reeks talkshows belde hem de laatste tijd om over Lili en Howick en de documentaire van Tim Hofman te praten. ‘Maar ik ga mijn opvolger daarbij niet voor de voeten lopen.’
En dat hij rechtlijnig is, is zo ook wel duidelijk. Volmaakte buschauffeur, dat wel. ‘Een rechtlijnig buschauffeur en een soepele ondernemer’, maakt hij er zelf van.
En de politiek? ‘Dat is echt helemaal over.’
Bron: De Volkskrant, Margriet Oostveen, 21 december 2018

Studiereis 2020

01-04-2020
01 april

We gaan op ontdekkingstocht in het Noorse Bergen.Tijdens deze reis naar Noorwegen kom je terecht in een land dat voor een kwart wordt bedekt door bossen - de rest bestaat uit bergen, rivieren en meren.
Bergen, de stad tussen de zeven bergen, is de tweede grote stad van Noorwegen en ligt aan de westkust van Noorwegen. Vanuit deze stad brengen we zeker een bezoek aan de spectaculaire fjorden en ervaren we waarom Noorwegen een van de meest duurzame landen ter wereld is. 

Studiereis Bilbao-San Sebastian

13-09-2017
13 september

Op de drempel van Spanje liggen de goudgele stranden en groene heuvels van Baskenland. De grootste kleurexplosies vind je echter op je bord. Van piepkleine pintxos tot smakelijke sterrendiners.  Bilbao en San Sebastiaan zijn plekken met de hoogste dichtheid aan sterrenrestaurants van de wereld. Baskenland telt maar liefst 40 sterrenrestaurasnts. Dit gebied is de bakermat van de schoonheid van eten. En drinken. Noem het gewoon maar een culinair paradijs met waanzinnige vergezichten en prachtige kusten. Een typisch gastronomisch fenomeen in de straten van San Sebastian  is de pintxo (spreek uit: pin-tjo). Pintxos zijn verleidelijke hapjes die de hele dag en avond staan uitgestald op de togen van de verschillende bars en de passant verleidelijk toelachen. Natuurlijk mag een pinxto tour in ons programma dan ook niet ontbreken. Hoe gaat dit in zijn werk? Bestel een biertje of wijntje bij de barman. Wijs wat pintxos aan die staan uitgestald op de toog (of de menukaart). Gooi na het eten de servet zonder te knipperen als een prop op de vloer (“De bar is voor het eten, amigo”). En sjok door naar de volgende bar. En de volgende. Net zo lang tot je  geen patata meer kunt zeggen. De aandacht die besteed wordt aan pinxtos, een soort magische éénhapscracker, vormt een belangrijk onderdeel van onze ontdekkingsreis naar wat aandacht doet bij foodbeleving.   Het is niet alleen eten wat de klok slaat in Baskenland. Ook drinken kent zo zijn tradities. Want zowel txakoli (een frisse, sprankelende witte wijn) als cider (gemaakt van de vele appels op het Baskische platteland) maken deel uit van de Baskische culinaire cultuur.
Fietsen, verkennen, verrassen en verbazen rond food. Niet alleen out-of-home, maar ook de traditionele retail komt aan bod. En een  bezoek aan de plaatselijke markt is ook een echte  sensatie. Krakend verse vis, de mooiste wijnen, hammen en overal de frisse geur van net geplukte kruiden en groenten.  En natuurlijk een bezoek aan één van de meest bijzondere musea van de wereld, het door Frank Gehry ontworpen Gugenheim. Door dit museum is Bilbao een belangrijke bestemming  geworden. Als je Baskenland bezoekt, mag een geschiedenisles over deze regio, het Baskische conflict en dit trotse volk niet ontbreken. Zo leren we wat deze bestemming zo bijzonder maakt. We sluiten de trip af met een bezoek aan een txakoli wijngaard. Waar we natuurlijk gaan proven… Oh ja. Neem een zwembroek mee. Of een surfboard. De kustlijn van San Sebastiaan is onovertroffen.