Orakel ‘Sparren’
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object

Agenda

Fred Teeven

11-12-2019
11 december

Hoe lang de ex-staatssecretaris nog buschauffeur blijft
Fred Teeven weet niet wat dat is, de status van een ex-staatssecretaris. Hij pauzeert even boven een kop thee. Grijnst. En herhaalt het nog maar eens op dicteersnelheid: ‘Ik weet niet wat dat is, de sta-tus van een ex-staats-sec-re-ta-ris. Misschien wel een leuke quote.’
Hij werd net 60 jaar oud, is nog steeds drie dagen per week buschauffeur en Fred Teeven is van plan dit tot zijn pensioen te blijven.
Eind november organiseerde hij een uitje voor zijn collega-chauffeurs naar de Tweede Kamer. Hing een intekenlijst op in de kantine. Zette er ‘Uitje parlement’ boven. ‘Binnen de kortste keren hadden zich zestig buschauffeurs aangemeld. Ze hebben overal een mening over, hè.’
Buschauffeur worden was ruim een jaar geleden nogal een overgang. De ex-staatssecretaris was tot zijn teleurstelling net gepasseerd als lid van de Raad van State. Eind vorig jaar reed deze krant als eerste met de buschauffeur mee. Een zaterdagmiddag in Haarlem, veel passagiers herkenden hem niet.
Twee weken daarna stapte op een dinsdagmorgen Mark Rutte in zijn bus. ‘Hij zou één ritje mee, maar hij is zes uur blijven zitten.’ Een passagier maakte een foto (‘Mark als blij ei’) en die foto haalde die avond het journaal. Daarna wilden passagiers selfies met Teeven. ‘Maar die zijn nu allemaal wel zo’n beetje gemaakt.’
Wat Teeven ook kan waarderen: als hij bij wedstrijden een bus vol voetbalsupporters richting Arena rijdt. Die zingen dan ‘Fredje bedankt’. Vorig jaar kon hij nog niet veel praten bij het rijden. Nu draait hij zijn eenentwintig meter verlengde bus een stuk relaxter over de weg. ‘Al blijft het oppassen, je hebt zó nieuwe krantenkoppen: ‘Teeven maakt weer brokken’.’
Fred Teeven was ruim voordat het in de mode raakte om ‘buiten je bubbel’ te denken al wat je noemt een eclecticus in leefstijlen. Tussen het chaufferen door loopt zijn adviesbureau nu ‘lekker’. De buschauffeur werd ook voorzitter van een raad van toezicht in de landelijke jeugdzorg én deelnemer aan het tv-spelprogramma Kroongetuige op RTL. En om de maand schrijft hij een column in het Notariaat Magazine.
De laatste maanden volgt Fred Teeven het debat voor het kinderpardon op de voet. Als staatssecretaris zette hij in 2012 een tijdelijke, nog relatief soepele regeling voor een kinderpardon in elkaar. ‘Van alle aanvragen is toen 85 procent toegewezen. En het was van meet af aan de bedoeling dat het definitieve pardon daarna strak zou worden dichtgespijkerd met strengere voorwaarden.’ Die komen ook van hem.
Hij voelt zich nog steeds verantwoordelijk. Constateert dat alles werkt ‘zoals het was bedoeld’. Een reeks talkshows belde hem de laatste tijd om over Lili en Howick en de documentaire van Tim Hofman te praten. ‘Maar ik ga mijn opvolger daarbij niet voor de voeten lopen.’
En dat hij rechtlijnig is, is zo ook wel duidelijk. Volmaakte buschauffeur, dat wel. ‘Een rechtlijnig buschauffeur en een soepele ondernemer’, maakt hij er zelf van.
En de politiek? ‘Dat is echt helemaal over.’
Bron: De Volkskrant, Margriet Oostveen, 21 december 2018

Studiereis 2020

01-04-2020
01 april

We gaan op ontdekkingstocht in het Noorse Bergen.Tijdens deze reis naar Noorwegen kom je terecht in een land dat voor een kwart wordt bedekt door bossen - de rest bestaat uit bergen, rivieren en meren.
Bergen, de stad tussen de zeven bergen, is de tweede grote stad van Noorwegen en ligt aan de westkust van Noorwegen. Vanuit deze stad brengen we zeker een bezoek aan de spectaculaire fjorden en ervaren we waarom Noorwegen een van de meest duurzame landen ter wereld is. 

Fietstrendtour Eindhoven

09-06-2016
09 juni

WAAR
Eindhoven, de bakermat voor design, 
⦁    inspiratie voor food specialisten

    
WAT
Deze dag staat in het teken van creativiteit en verniewing.
We beginnen op Strijp S en laten je de ontwikkeling van dit terrein zien, waar vroeger de Philips fabrieken stonden. 

HOE
We gaan diverse locaties in Eindhoven bezoeken, die niet al te ver bij elkaar vandaan liggen. Daarom kiezen we voor een fiets! Een zeer traditioneel vervoermiddel, dat ooit een indrukwekkend design was. Maar nu nog steeds op eigen beweging ouwerwets wordt voortbewogen. 

De begeleiding van de dag is in handen van Zuzanna Skalska, een trendprofessional en bewoonster van Eindhoven. Zij geeft trendlezingen en zit o.a. in de board van de Dutch Design Week. Ze vertelt ons over wat je ziet, welke ontwikkeling daar achter zit, en weet het ook in een toekomstig perspectief te plaatsen. Zij trapt af tijdens de lunch met haar eigen  trendverhaal.

           

HET PROGRAMMA
11.30 uur 
Welkom bij Keukenconfessies in het Klokgebouw. Hier gebruiken we een lunch en vertelt Zuzanna Skalska een trendverhaal. 
Adres: Klokgebouw 127.

De vierde verdieping van het Klokgebouw is sinds 2002 de thuisbasis van Keukenconfessies. Het bedrijf van Kok Maarten Lockefeer waarbij hij  samenwerkt met zelfstandig Fooddesigner Franke Elshout (www.frankeelshout.nl).
In een van de voormalige Philipsfabrieken op het Strijp-S terrein, bevindt zich een grote sfeervolle keuken en een immense aangrenzende ruimte, waarbinnen het industriële karakter nog altijd voelbaar is.
Dit podium voor vernieuwende, food gerelateerde projecten geeft een geheel nieuwe en eigentijdse functie aan wat ooit een machinewerkplaats was.

13.30 
Fietsen oppakken, we fietsen om er in te komen, slechts 500 meter naar de overkant om daar een aantal projecten te bekijken op Strijp S:
⦁    Loften: een woonproject 
⦁    Een bezoek aan diverse locaties, waarbij we een keuze maken uit diverse Conceptstores op het terrein, Yksi en Caffee Allee, Radio Royal.
⦁    Het Veemgebouw, Vershal Het Veem

15.45
We fietsen verder naar Piet Hein Eek. 
Eén van de weinige gebouwen die blijft staan op Strijp R is het RK-complex: ooit de keramische werkplaats van Philips. Daar werden onderdelen voor radio's en televisies gemaakt. Het uit de jaren vijftig van de vorige eeuw daterende gebouw is nu onderkomen van de internationaal befaamde ontwerper Piet Hein Eek.
 

“De sloophouten kast uit 1990 was mijn reactie op de heersende hang naar perfectie. Ik wilde laten zien dat producten die niet perfect zijn, toch aan onze gevoelens van esthetiek en functionaliteit kunnen voldoen. Ook wilde ik een product ontwerpen dat met beperkte middelen te maken was, middelen die voor handen waren. De combinatie van ongewoon materiaalgebruik en minder gebruikelijke, maar eenvoudige, productieprocessen is een rode draad door het werk geworden.”

Piet Hein Eek verzorgt zelf de rondleiding op zijn eigen thuisbasis.
Adres: Halve Maanstraat 30.

17.00 uur
We springen weer op de fiets en gaan richting het centrum. We maken een tussenstop bij Stadsbrouwerij Eindhoven. Sinds een jaar gevestigd in de oude Schellens textiel fabriek. We krijgen een korte uitleg en proeven een paar lokale bieren. 
Adres: Vestdijjk 208

17.45 uur
We fietsen nog een stukje verder naar de Kazerne. Een tentoonstellingsruimte waar altijd inspirerende exposities plaatsvinden. Wij gaan hier kijken, eten en drinken. 

  
“ discover a really cool place for culture, dinner and drinks in downtown Eindhoven.”
Adres: Paradijslaan 8


20.30 uur
We fietsen gezamenlijk terug naar het begin punt op Strijp S, waar we de fietsen in leveren en bij de bar van het Blue Collar hotel voor de liefhebbers een laatste afzakker pakken. 
Adres: Naast parkeergarage op Philitelaan, zijkant van het Klokgebouw